STRAATBOMEN
  NATUURBESCHERMING
  STADSBOMEN
BOMENVERORDENINGEN IN DE REGIO
 
   
 
Bomenverordening
Deelgemeente Hoogvliet
 
- KNNV ROTTERDAM -

De regeling t.a.v. bomen is in de APV van de gemeente Rotterdam vastgelegd.

TOELICHTING APV-TEKSTEN TOETSINGS-CRITERIA
HOE KAN IK DE KAP VAN EEN STRAATBOOM VERHINDEREN?
BOMENLIJST HOOGVLIET KAPAANVRAAG  
INFO DEELGEMEENTE HOOGVLIET KAPVERGUNNING BOSWET

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Bomenverordening Deelgemeente Hoogvliet
Toelichting

De volgende teksten ontvingen we 21 februari 2002 van de Sector Ruimte van de deelgemeente.

Naast de Bomenparagraaf in de Algemene Plaatselijke Verordening hebben wij eigen criteria geformuleerd voor het beoordelen van kapvergunningsaanvragen: de toetscriteria voor het al dan niet rooien van bomen.

Verder zijn er in Hoogvliet geen bijzondere bepalingen van kracht.

In het weekblad de Delta worden alle aanvragen voor een kapvergunning en de verleende vergunningen gepubliceerd.
Deze komen ook op onze site te staan:
www.hoogvliet.nl/aktueel/bekendmakingen

.

/\
NaaR
BoVeN


Bomenverordening Deelgemeente Hoogvliet
APV-teksten

APV Gemeente Rotterdam

.

/\
NaaR
BoVeN


Bomenverordening Deelgemeente Hoogvliet
Toetsingscriteria

27 november 1996
TOETSCRITERIA VOOR HET AL DAN NIET ROOIEN VAN BOMEN

1. Inleiding
Bijgaand treft u aan een nota over toetscriteria voor het al dan niet rooien van bomen in Hoogvliet.
Het idee is deze criteria te gebruiken voor het toetsen van elke rooiaanvraag.

De uitgangspunten voor de te hanteren criteria zijn verankerd in de 'bomenverordening' hoofdstuk 4, paragraaf 4 van de" Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam" (APV). De nieuwe boomverordening is op 21 december 1995 door de gemeenteraad vastgesteld. De verordening is als bijlage 1 bijgevoegd. De in de paragraaf genoemde weigeringsgronden voor het rooien van bomen zijn handhaving van natuur-, landschaps- of dorps-/stadsschoon of andere redenen van milieubeheer.
Als hulpmiddel kan de boomwaarde van de te rooien boom worden bepaald. Het bepalen van de boomwaarde staat beschreven in de tekst van bijlage 2.

Hoe Hoogvliet met de uitgangspunten van de APV regelgeving om wil gaan en hoe een en ander leidt een "checklist" met toetscriteria voor het al dan niet rooien van bomen staat in deel 2 en deel 3 van deze notitie beschreven.

2. Het al of niet rooien van bomen in Hoogvliet
Het proces van de rooiaanvraag
Rooiaanvragen worden om advies voorgelegd aan de Gemeentewerf. De groenbeheerders van de Werf beoordelen de aanvragen voor rooivergunningen zorgvuldig. Bij twijfel wordt de vakdiscipline "Boomverzorging" van Gemeentewerken ingeschakeld.
Bij verzoeken van particulieren wordt over het algemeen iets soepeler gekeken naar de situatie van een boom. omdat vooral bewoners in veel gevallen geen idee hebben bij het planten van een boom wat de uiteindelijke habitus (vorm en grootte) wordt en derhalve vaak voor veel te grote soorten kiezen. Wel wordt een herplantplicht aan dergelijke rooivergunningen verbonden, met het advies een boom van de 2e of 3e grootte terug te planten (in de matrix aan het eind van deze nota staat aangegeven wat 1ste, 2de en 3de grootte inhoudt). Een recent voorbeeld hiervan is Bijster 35, waar een eik in de achtertuin stond die al het zonlicht wegnam. Als herplantplicht is geadviseerd om een najaarskers terug te planten.

Redenen om een rooivergunning te adviseren
Wijkers/blijvers
In Hoogvliet is in het verleden op veel lokaties, met name in de wijken Oudeland, Zalmplaat en Meeuwenplaat, gekozen voor (Italiaanse) populieren en wilgen, snelgroeiende soorten die binnen afzienbare tijd een groen beeld opleveren; een zeer belangrijk argument bij het "aankleden'. van een nieuwbouwwijk. In de onderbeplanting of als 2e beplanting is dan vaak gekozen voor langzamer groeiende soorten, zoals lindes of haagbeuken en dergelijke. De bedoeling van een dergelijke aanplant is om op termijn de "wijkers" (populieren en wilgen), zodra zij hun volle wasdom hebben bereikt en voldoende aan het beeld van de wijk hebben bijdragen. te rooien; inmiddels zijn dan de langzamer groeiende lindes, essen en haagbeuken. de "blijvers", zo groot geworden dat deze bomen het groenbepalende beeld kunnen overnemen.

In Hoogvliet is op veel plaatsen verzuimd om de "wijkers" daadwerkeliijk te rooien, hetgeen (nadelige) gevolgen heeft voor zowel het groen als de verharding. De wilgen en populieren zijn vaak zo groot geworden dat zij licht wegnemen van de nog altijd kleinere "blijvers", die daardoor kunnen gaan kwarren. Daarnaast drukken de bomen door hun enorme wortelpakket vaak ook de verharding omhoog, hetgeen resulteert in onveilige situaties. (Let wel: de grootte van de kroon bepaalt tevens de grootte van het wortelpakket in een verhouding van 1: 1, mits voldoende ruimte aanwezig is).
Voor deze bomen wordt het "straatbomenstructuurplan" geschreven, een gecombineerde actie tussen lokaal wegherstel (meestal parkeerplaatsen in woonwijken zoals aan de Schakelweg) en het rooien van de grote en vaak gevaar opleverende bomen. Hierover wordt u nog nader gerapporteerd.

Verkeerd gekozen bomen
In sommige gevallen is in een woonstraat eenvoudigweg de verkeerde boom gekozen. Vaak wordt de boom te groot voor het straatje, wat wellicht mag resulteren in een prachtig "laaneffect", maar voor de bewoners over het algemeen veeloverlast oplevert door schaduwen takken tegen de tegels. Een voorbeeld hiervan is de Janswaal met zijn platanen. Bij dergelijke prachtige bomen is het bijzonder onplezierig om een rooivergunning te moeten adviseren; derhalve is in dit geval gezocht naar een alternatief in de vorm van herplant op de Aveling. Vaak wordt geadviseerd om te rooien en daaraan een herplantplicht te verbinden voor bomen van een 2e grootte.
Ook kan een boom verkeerd zijn gekozen vanwege de grondslag. De Hoogvlietse ondergrond is zeer divers, van klei tot veen en alles wat daar tussen zit. In de Elritsstraat stonden voor de wegrenovatie een aantal esdoorns te kwarren, mede vanwege het feit dat de ondegrond (kleiig zand) niet zo geschikt was voor deze bomen. Grondverbetering kan in een dergelijke situatie een oplossing bieden, maar rooien en een ander soort terugplanten is vaak effectiever.

Te hoge grondwaterstand/kwarrende bomen
In sommige gevallen kwarren de bomen omdat de ondergrond te zwaar is verdicht voor de wortels om diep genoeg te kunnen doordringen, of is de grondwaterstand zo hoog dat het wortelpakket niet diep genoeg kan wortelen. Het gevolg is dan breed uitstoelende wortelpakketten die de verharding opdrukken. In het trottoir leidt dit tot gevaarlijke situaties, want mensen kunnen struikelen over schuin opstaande trottoirtegels. In de straat houdt dit vaak in dat parkeervakken onbereikbaar worden. Aan de boom is duidelijk te zien dat hij het niet naar zijn zin heeft; vaak zijn de bomen te iel voor hun habitus, komt de boom niet goed in het blad en dergelijke. Kortom, de boom kwart. Zonder uitgebreide (dure!) grondverbeterende maatregelen heeft het in dergelijke gevallen geen zin de boom te handhaven of te herplanten.

Integratie met grote reconstructiewerkzaamheden
Zodra groot wegonderhoud of renoverend groenonderhoud wordt gepleegd, wordt altijd gekeken naar de toestand van de aldaar aanwezige bomen. Nog afgezien van bovenstaande effecten (te hoge grondwaterstand of een te zwaar verdichte ondergrond), kan de toekomst van de boom ook worden bepaald door de mate van ophoging. Een ophoging van 10 cm. of meer wordt al twijfelachtig voor de overlevingskansen van de boom. In een dergelijk geval wordt een rooivergunning geadviseerd, vaak met een herplantplicht als er weinig bomen in de omgeving staan. Soms wordt geen herplantplicht geadviseerd, zoals in de Lampreistraat, aangezien die omgeving zo boomrijk is dat een rij straatbomen nauwelijks bijdraagt aan het beeld van de omgeving.

Tenslotte
Onderzocht wordt of het mogelijk is om, bijvoorbeeld naar aanleiding van een wegrenovatie waarbij aanwezige bomen niet voldoende toekomstmogelijkheden hebben, één boom te handhaven, zelfs eventueel te verplaatsen, en op deze wijze een plek te creêren waar de boom wel tot volledige wasdom kan komen.
Het al dan niet rooien van bomen is er altijd op gericht om Hoogvliet zo mooi, maar ook zo veilig mogelijk te laten zijn. Momenteel bezit Hoogvliet 11.506 bomen, uiteraard niet alleen in de verharding, maar landelijk gezien is dit een zeer behoorlijk aantal van een "stad" van deze omvang.
Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met rooiverzoeken, maar het is ook belangrijk om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en overlast waar mogelijk te beperken.

Checklist
Om de afwegingen, die medewerkers van de Gemeentwerf per te rooien boom maken, nog beter aan u over te brengen stel ik voor voortaan per rooiaanvraag steeds de volgende checklist na te lopen:

* Openbaar en niet openbaar toegankelijke grond
Bevindt de boom zich op openbaar- of niet openbaar toegankelijke grond (particuliere tuinen)?

* Weigeren vergunning
Op welke gronden van de boomverordening wordt de aangevraagde vergunning geweigerd?
Als gezegd zijn weigeringsgronden voor rooien: handhaving van natuur-, landschap-, of dorps-/ stadsschoon of andere redenen van milieubeheer. Als hulpmiddel kan de boomwaarde van de te rooien boom bepaald worden.

* Verstrekken vergunning
Op welke gronden wordt de rooivergunning verstrekt?
Gronden zijn:

-gevaar voor omwaaien of takbreuk;
-belemmering van het uitzicht voor het verkeer:
-belemmeren van licht, lucht en vochtigheid;
-verstopt raken van goten van woningen e.d.;
-geleidelijk verjongen van houtopstanden;
-een afstand van boom tot perceelgrens minder dan 2 meter tot de perceelgrens met de buren.

N.B. voor bomen in niet openbaar toegankelijke tuinen de regels soepel hanteren, omdat de bereidheid bij de burgers en particuliere instellingen om bomen te planten negatief beïnvloed wordt als zij terecht kunnen vrezen er "eeuwig aan vast te zitten".

Voor de volledigheid volgt hierna de letterlijke tekst van artikel 4.4.4 van de APV met betrekking tot weigering/verlening van vergunning.-
. Burgemeester en wethouders kunnen de vergunning weigeren dan wel onder voorwaarden verlenen in het belang van:
-natuur- en milieuwaarden;
-landschappelijke waarden:
-cultuurhistorische waardenwaarden van stads- en dorpsschoon:
-waarden voor recreatie en leefbaarheid
. Burgemeester en wethouders kunnen bij het weigeren of onder voorwaarden verlenen van een vergunning tevens de boomwaarde betrekken
. Burgemeester en wethouders betrekken bij hun beslissing de toepasselijke gemeentelijke bestemmings-. groen-, bomen- of landschapsplannen.
. Burgemeester en wethouders verlenen de vergunning, indien deze wordt gevraagd teneinde te voldoen aan de verplichting ingevolge het bepaalde in
boek 5, artikel 42, van het Burgerlijk Wetboek.

* Nadere overwegingen
Met name voor openbare bomen gelden ook nog de volgende overwegingen voor het al dan niet rooien (zie ook hoofdstuk 2):
-zijn het blijvers of wijkers;
-staat de juiste boom op de juiste plaats;
-is de boom kwarrende omdat de ondergrond verkeerd is of de grondwaterstand te hoog is;
-bij een grootschalige reconstructie: kan een boom tegen een ophoging en heeft een boom voldoende toekomstperspectief: het streven zou moeten zijn dat elke boom op een dergelijke plaats wordt geplant dat hij oud kan worden; beter één boom die oud kan worden dan vijf die vroegtijdig gerooid moeten worden.

* Herplantplicht
Is er een herplantplicht als de rooivergunning verstrekt wordt? Hierna volgen een tweetal matrices te gebruiken om de richtlijn te bepalen voor het al dan niet verplichten tot herplant bij niet openbaar toegankelijke particuliere tuinen. Het aantal te planten bomen per tuin is daarbij afhankelijk gesteld van een aantal factoren.
-beeldbepalendheid van de voor- c.q. achtertuin:
-programma van eisen voor de inrichting van de buitenruimte:
-de ligging van de tuin ten opzichte van de gevel. buurtuinen en openbare weg.
Het begrip boomgrootte tenslotte heeft betrekking op de te verwachten kroondiameter van de betreffende boomsoort.

* Inboet
Elk jaar worden de straatbomen van Hoogvliet geïnspecteerd. Voor dode en kwarrende bomen met een diameter groter dan 15 cm wordt een rooivergunning aangevraagd met een advies ten aanzien van (eventuele) herplant. Voor dode bomen en bomen met gevaar voor takbreuk of omwaaien is gelijk actie nodig ter beoordeling aan Gemeentewerken, afdeling boomverzorging
In geval van rooien wordt dan achteraf de noodzakelijke rooivergunning aangevraagd.

.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/BVHOOGVLIET.htm

© KNNV ROTTERDAM

Websiteontwerper

WEBSITEREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2020

Titel
BOMENVERORDENING DEELGEMEENTE HOOGVLIET

Beschrijving

Trefwoorden: