BOSRONDE
  NATUURRECREATIE
NATUURSTUDIE
NATUURBESCHERMING
  NATUUREXPEDITIES
BOSRONDEN
 
.  
 
Bosronde 2001
Maandelijkse rondwandeling in het Kralingse Bos
Onder leiding van Anneke Koster
 
- KNNV ROTTERDAM -

Op de laatste woensdagmiddag van de maand gaat een aantal leden een ronde lopen langs de KRALINGSE PLAS. Wilt u met ons meegaan?
Wat wij op deze manier tegenkomen aan natuurschoon willen we graag bekijken.
Na de ronde gaan we in onze
NATUURSTUDIO aan de Dirk Smitsstraat het een en ander evalueren, zo mogelijk in een schriftelijk verslag en op deze pagina.
Gaat u met ons deze hernieuwde kennismaking aan met het ons allen zo bekende
KRALINGSE BOS.
Wij staan om 13.00 uur op het parkeerterrein bij de plasmolens.
Tot ziens.

Nadere informatie bij het BUREAU

31 oktober 2001 28 november 2001 december 2001
  KRALINGSE BOS KRALINGSE PLAS
.

/\
NaaR
BoVeN


Bosronde 2001
Verslag van 31 oktober
door Anneke Koster

Om ongeveer 15.00 uur liep ik vanaf de Kralingse weg naar de Plasmolens. Ik zag aan weerskanten van het voetpad grasvelden. Het afgemaaide gras lag er nog los op. Langs andere gedeelten stonden nog groene brandnetels met groen zaad. Het waaide hard zodat onder andere wilgeblaadjes in het rond dwarrelden. Er vloog een vogel langs, maar ik kon niet zo snel zien welke soort het was. De eiken en elzen hadden nog groene bladeren. Een van de kastanjes had bruine blaadjes en was al bijna helemaal kaal. Ik zag nog enkele paardebloemen en andere gele bloemen van een onbekende soort.
Opeens viel mijn oog op een groot bord, waarop te lezen stond dat je mee kunt doen aan een fotowedstrijd over: ´Herfst in het Kralingse bos.
Om 15.15 uur was ik doorgelopen tot de molens. Er stonden hoge golven op het water. Ook hier langs de boulevard was het gras afgemaaid. Er stonden her en der jonge beukeboompjes, waarvan sommige al helemaal bladloos waren. Op het gras telde ik tien zwarte kraaien. Misschien kwamen ze wel uit Noorwegen, want ze waren een beetje grijs.
De oeverbegroeiing bestond nog uit hoge rietpluimen, waarvan sommige door de haagwinde, die nu verdord was met de verdroogde vruchtdozen er nog aan, waren omwikkeld en uit bitterzoet met rode bessen. Pioniers als reukloze kamille en herik waren hier terecht gekomen door het ophogen met zand.
De zon scheen door het wolkendek heen het was niet koud. Een surfer was op het water en belandde er opeens in... Ik telde ook 4 meerkoeten zwemmend in het water. Precies voor de lege bankjes was de oeverbegroeiing weer weggemaaid. De es en de wilg hadden nog groene blaadjes en zo ook nog veel meer mooie groene brandnetels. Er stond een struik met kleine groene knopjes en zelfs al een paar jonge groene blaadjes... maar ik.
Er vlogen scholeksters en een paar houtduiven. Hoog aan een van de grote populieren met geel verkleurde blaadjes zag ik een witte zwam. Verder stond er vlier met licht verbleekte blaadjes. Op de grond vond ik wat gevleugeld zaad van een soort esdoorn.
Ik liep verder het bos uit in de richting van de Boezembocht en nam een paar takjes mee naar de
natuurstudio, waar mij verteld werd, dat je, als je goed kijkt, kunt tellen hoeveel jaar een takje is. En zo weet men daar meer interessante dingen te vertellen en kun je zelf nog meer ontdekken, wat de natuur te bieden heeft: voor elk wat wils.
Tot zover mijn eerste verslag van een rondje Kralingse bos. Het duurde ongeveer anderhalf uur.

.

/\
NaaR
BoVeN


Bosronde 2001
Verslag van 28 november

door Anneke Koster

Het is al weer een maandje later, dat ik wederom door het Kralingse bos liep.
Het was prachtig zonnig weer met een bewolkte lucht. Ik zag heel veel meeuwen. Waarschijnlijk waren het kokmeeuwen, want hun kop was een beetje zwart. Sommige zwommen in het water en net als de meerkoeten dreven ze op de golven mee.
De bomen waren kaler dan de vorige keer. Van een aantal waren de stammen helemaal groen. Het afgemaaide gras was hier en daar vergeeld. Het manshoge riet aan de oevers was helemaal verdroogd en bruin verkleurd. De brandnetels die ervoor staan waren groen.
Om ongeveer 14.00 uur was ik bij de plasmolens, waarvan er een in werking was. De wieken draaiden hard in de wind. Op het gras waren een paar zwarte kraaien. Langs de oevers van de boulevard waren gemeentewerkers bezig om de begroeiing weg te halen. Ik zag nog een enkel exemplaar van de Reukloze kamille en de Herik in bloei.

Verder lopend langs de plas met het uitzicht op de Rotterdamse skyline vroeg het hondje dat bij mij was alle aandacht. Hij rende steeds achter enkele vogels aan, die snel opvlogen, zoals onder andere een scholekster en een paar merels.
Duidelijk zichtbaar waren de molshopen op de grasvelden te zien. Sommige bomen kleurden nog bruin of geel. Ik wist niet welke soort dit was en nam een paar afgevallen gele blaadjes mee.
Om ongeveer 15.30 uur kwam ik aan in de
natuurstudio op de Dirk Smitsstraat en hoorde dat het blad van de Spaanse aak is, ofte wel de Veldesdoorn (Acer Compestre). Deze Europese soort is waarschijnlijk beter aangepast aan ons klimaat en houdt daarom langer zijn blad vast.

Herik Veldesdoorn, blad Reukeloze kamille
.

/\
NaaR
BoVeN


Bosronde 2001
Verslag van .. december
door Anneke Koster

Ging helaas niet door

.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/BOSRONDE01.htm

© KNNV ROTTERDAM

Websiteontwerper

WEBSITEREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2020

Titel
BOSRONDE, KRALINGSE BOS

Beschrijving

Trefwoorden
KNNV, ROTTERDAM, Rotterdam, Rijnmond, Kralingse Bos, kralingse Plas, wandeling, natuur, natuurrecreatie, natuurstudie, natuurwandeling, onderzoeken, excursie, planten, vogels, bomen, watervogels,