Nieuwsbrief
 NatuurCentruM RotterdaM
Centrum voor ontwikkeling van kennis en vaardigheden van natuurliefhebbers en anderen  april 2016
 
NCR MEER CURSUS NAAIMACHINE INTERNETWINKEL WAT ER GEBEURDE
  WORKSHOP MODELHUISJES INLOOPAVOND VRIENDEN
VACATURES CURSUS WILDE PLANTEN NATUUREXPEDITIE COLOFON
NCR MEER GEWENST
Meer mogelijkheden voor zelfontplooiing

Onze plannen met afdelingen voor nog meer vakdisciplines zouden, in het belang van Rotterdam en de Rotterdammers zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd.
De gemeente Rotterdam maakt echter niet de indruk dat alle Rotterdammers moeten kunnen meedoen. Oude subsidiestructuren blijven angstvallig in stand. Alleen nieuwe ideeŽn om de gemeentelijke kosten te verlagen worden beloond. Zo werkte het ook bij het vorig jaar, met veel tamtam, gelanceerde project Citylab010. Nieuwe ideeŽn om de stad beter te maken zouden worden beloond. Er waren wel 9 categorieŽn waar je een idee op kon afstemmen.
Wij deden daar natuurlijk aan mee met het plan BIJWERKEN om de stad beter te maken met het nieuwe idee om de Rotterdammers zonder betaalde baan meer perspectief te geven.
Gezien de beschrijvingen leek "economie" de meeste mogelijkheden te hebben. Op 25 oktober 2015 het aanvraagformulier om ondersteuning ingevuld, die overigens dmv een standaard formulier op de website moest worden doorgestuurd. OK, vooruit dan maar. Kort daarop werd een ontvangstbevestiging ontvangen.

Op 17 maart 2016 kwam dan eindelijk een reactie: "Om formele redenen kunnen wij uw subsidieaanvraag niet in behandeling nemen." Daar kom je snel achter! "De afdeling Economie heeft uw subsidieaanvraag alsnog bekeken, maar de aanvraag past niet binnen de beleidsdoelstellingen van Economie. We hebben nog navraag gedaan of uw aanvraag binnen een andere subsidieregeling binnen de gemeente Rotterdam valt. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn: momenteel zijn er geen subsidieregelingen voor het creŽren van leerwerkplaatsen."

Hoezo
Citylab010, hoezo nieuwe ideeŽn? Alleen voor oude ideeŽn, die reeds bekend en beproefd zijn, is extra geld beschikbaar. Al die werkeloze Rotterdammers die dachten te profiteren van die extra 3,5 miljoen die voor Citylab010 was uitgetrokken kunnen de boom in.

Inmiddels hebben we recent bezoek gehad van twee ambtenaren van de gemeente. Of we nog leerwerkplaatsen ter beschikking hadden voor mensen die door omstandigheden nog niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen.
We kunnen wel 25 extra plaatsen creŽren als de gemeente dat wil. Dat wil zeggen als de gemeente voor accommodatie zorgt dan wel er € 10.000 voor betaalt. Niet dus, alles moet voor niets. Waar worden die ambtenaren eigelijk uit betaald? Hoeveel werkplekken zou je kunnen maken van het salaris van ťťn ambtenaar? Die is toch overbodig.

7 april Cursus Beginnen met de naaimachine
Maken van eenvoudig naaiwerk en verstelwerk
De cursus is opgezet mensen vertrouwd te maken met verschillende naaimachinetypen en vaardigheid te verschaffen bij het maken van eenvoudige werkstukken.
Voor iedereen die een
naaimachine bezit en er onvoldoende mee kan werken en voor hen die een naaimachine willen gaan gebruiken bij het herstellen van huishoud textiel.
  Geen voorkennis,
ook u kan meedoen!
Aanvang 7 april
Voor meer info ...
lees verder
Internetwinkel
Unieke artikelen voor cadeau of voor jezelf
  13 april

Inloopavond
Kom naar de Natuurstudio

In de internetwinkel vind je materialen en gereedschappen (UtensiliŽn) voor je eigen natuuronderzoek en allerlei andere artikelen zoals het originele schilderij Bollenveld met molen van Esmija ... lees verder Op een inloopavond maakt je kennis met andere natuurliefhebbers en met de mogelijkheden van de Natuurstudio, Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam.
Vanaf 19.00 uur kan je een plantje of beestje meebrengen.
Eigen materiaal onderzoeken is altijd interessanter.
Met extra aandacht voor Mossen.
De eerstvolgende inloopavond is 13
april ...
Lees verder
19 april   Workshop Modelhuisjes knutselen
Knutsel je eigen droomhuis
Knutsel op 3 dinsdagavonden je eigen droomhuis in de schaal 1:87 (H0) met aangeleverde bouwval en verbouwingsmaterialen voor je eigen modelspoorbaan of voor die van een ander of zomaar voor jezelf. CreŽer ťťn of meer leuke huisjes of plaats ze in een boeiend diorama.
Plaats nieuwe muren, ramen of deuren. Vervang de schoorsteen of monteer een koekoek. Richt een tuin in, plaats hekjes en plant een boom. Verf ramen en deuren en hang de vlag uit. Alles kan in de wereld van H0.
Aanvang van de 3-daagse workshop:
19 april   Voor meer info ... lees verder
30 april

Natuurexpeditie februari
Naar de natuur van Rotterdam en omgeving

Op een Natuurexpeditie ben je in de gelegenheid oog in oog te staan met een dier en kan je van dichtbij bekijken hoe een wilde plant eruit ziet en waar hij leeft.
We letten op alle organismen, met extra aandacht voor bloeiende planten.
Vertrek op  om 10.00 uur vanaf de Natuurstudio. ... Lees verder
2 mei

Cursus natuurplezier met Wilde Planten
verzamelen, prepareren en determineren

De Cursus is opgezet om natuurliefhebbers te laten kennismaken met vele van de meer dan 1400 Nederlandse wilde Planten en met de methoden om ze te herkennen.
Aanvang 2 mei
Lees verder

De Cursus wordt gehouden in de Natuurstudio aan de Dirk Smitsstraat 76 te Rotterdam.
De excursies worden gehouden in het Kralingse Bos, het Lage Bergse Bos en het Schiebroekse Park.

Vrijwillig meewerken
administratief of technisch

In de Leerwerkplaats van het NCR is nog behoefte aan hulp van mensen die zich willen inzetten voor de completering van het Natuurinformatiesysteem. Belangeloos meewerken voor 4, 8 of meer daguren per week. Eenvoudig werk of juist een meer gecompliceerde opdracht naar keuze. Dat kan o.a. zijn:
- Het bijhouden van het boekenbestand
- Webpagina's invullen met voorbewerkte informatie
Meer vacatures kan je vinden...
Lees verder

Alle werkplekken zijn ook geschikt verklaard voor werkzaamheden in het kader van de "tegenprestatie".

Wat er zoal gebeurde in maart

De activiteitenagenda voor de eerste helft van 2016 is vastgesteld en op de website te raadplegen. ... Lees verder   In de maand maart
hebben we er 0 medewerkers bij gekregen.
Daarnaast gingen er 1 ander werk doen.
Het Natuurcentrum telde aan het einde van de maand maart 18 medewerkers.
Vrienden van het NatuurCentruM RotterdaM
Ondersteuning van hobby en werk voor iedereen

Het NatuurCentruM RotterdaM is er om natuurliefhebbers van alle leeftijden in de gelegenheid te stellen om onderzoek te doen aan zelf verzamelde voorwerpen uit de natuur.
Deze onderzoeken kunnen meestal niet tijdens een natuurexpeditie in het veld gedaan worden, zij vereisen de gereedschappen en materialen die in de Natuurstudio klaar liggen.
De Natuurstudio is als zelfstudiecentrum en onderzoek-laboratorium uniek in de wereld van natuur en milieu.

Het kost een bijzondere inspanning om alles permanent en zo volledig mogelijk paraat te hebben voor de nieuwsgierige en leergierige natuurliefhebber.
Het scheppen van werkervaringsplaatsen is hieraan dienstig en eveneens een nuttige maatschappelijke functie.
Het kost ook geld om de voorzieningen te kunnen blijven onderhouden.
Ondersteun onze inspanningen door Vriend te worden!
Voor meer info over hoe je ons kan steunen en vriend worden ...
lees verder

StichtinG NatuurCentruM RotterdaM | Tel: 06-17859440
E-mail:
nieuwsbrief@natuurcentrum-rotterdam.nl | Website: Natuurcentrum
Natuurstudio, Leerwerkplaats, Atelier, Textiel, RailHuisLock en Winkel: Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam
Facebook: ncr natuurcentrum rotterdam

NatuurCentruM RotterdaM