werk in uitvoering
  NATUURBESCHERMING
  KRALINGSE BOS
 
   
 
Paddestoelenbeheer in bossen
 
- NATUURCENTRUM ROTTERDAM -
 
ARTIKEL LITERATUUR WEBLINKS
Verwante pagina's
PADDESTOELEN
BOSSEN
     
     

.

.

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


 
Paddestoelenbeheer in bossen /\
NaaR
BoVeN
Paddestoelenbeheer in bossen
 

Uit: Coolia

Meer dan de helft van de inheemse soorten paddestoelen komt in bossen voor.
Er bestaan grote verschillen tussen de paddestoelenflora van bossen op zandgrond en kleigrond, bossen op natte en droge grond en loof- en naaldbossen.
Het optimale beheer voor de paddestoelenflora is echter in de meeste van deze bossen ongeveer gelijk.
In jonge bossen, waar nog weinig bladophoping heeft plaatsgevonden, domineren boombegeleiders. Naarmate het bos ouder wordt neemt eerst het aandeel van bladafbrekende soorten toe en daarna ook het aandeel van houtafbrekende soorten.
Boombegeleiders blijven vooral aanwezig op plekken waar zich weinig strooiselophoopt, zoals hellinkjes, padranden en bosranden. De aanwezigheid van een gesloten mosdek is dikwijls een goede aanwijzing voor strooiselarme en paddestoelenrijke plekken.
Wie wat extra's wil doen voor de paddestoelen kan vaak volstaan met kleine aanpassingen van het beheer.
In onderstaande tabel worden daartoe adviezen gegeven. In kolom 'gunstig' staan beheersmaatregelen die gunstig zijn voor de paddestoelen; in de kolom 'ongunstig' staan de ingrepen die een negatief effect hebben op de paddestoelenflora.
De beheerder beslist uiteraard zelf over de inpasbaarheid van de genoemde maatregelen.

Beweiding van oude, ongestoorde of korstmosrijke bossen
Dichte opslag van esdoorn, vogelkers en rododendron bestrijden

Het grootste deel van het bos in Nederland is nog tamelijk jong. Bovendien werd tot ver in de twintigste eeuw bladmateriaal en hout uit het bos verwijderd. Hierdoor waren deze bossen rijk aan boombegeleiders.
Door het ouder worden van het bos, door het achterwege blijven van de verwijdering van strooisel en hout en door een versnelde strooiselophoping als gevolg van verzuring en vermesting is het aandeel boombegeleiders snel afgenomen en zijn strooiselafbrekers en houtbewoners toegenomen.
Erg arm aan paddestoelen zijn bossen met een dichte ondergroei van bramen, stekelvarens, sneeuwbes, klimop, grassen en andere hoge kruiden of lage struiken. Deze dichte ondergroei is meestal een gevolg van verdroging, verzuring of vermesting.
Voor bospaddestoelen zijn vooral de samenstelling van de bodem, de vochtvoorziening en de boomsoort van belang. Vooral op arme (zand- )bodems komen veel boombegeleiders voor. Echter, verzuring en stikstofophoping hebben ervoor gezorgd dat veel gevoelige soorten sterk achteruit zijn gegaan, bijvoorbeeld de Hanenkam of Cantharel (Cantharellus cibarius). Op rijke (klei-)bodems staan weer andere soorten boombegeleiders, maar strooiselafbrekers komen hier naar verhouding meer voor. Vooral op kalkrijke, met grove humus gemengde bodems kunnen veel soorten Parasolzwammen en Aardsterren voorkomen.
Boombegeleidende paddestoelen kunnen gebonden zijn aan één boomsoort of juist bij heel veel boomsoorten voorkomen. Naaldbomen hebben grotendeels andere boombegeleiders en de soortenrijkdom is het grootst op niet te zure bodems. Slechts enkele boomsoorten hebben nauwelijks boombegeleiders, zoals es, esdoorn, kers, lijsterbes, hulst en taxus.

In natte bossen komt een geheel afwijkende paddestoelenflora voor, die gevoelig is voor veranderingen in zowel waterkwaliteit als waterkwantiteit. Vooral elzenbroekbossen en wilgenbroekbossen kunnen erg rijk aan bijzondere soorten zijn. Regelmatig overstroomde bossen en grienden in de uiterwaarden van de grote rivieren daarentegen zijn meestal soortenarm.
Zie voor duinnaaldbossen het pamflet 'Paddestoelenbeheer in de duinen'.

Nadere informatie
Met vragen en voor adviezen kan men terecht bij de Commissie Paddestoelen en Natuurbehoud
Post: M. Nauta, Einsteinweg 2, 2300 RA Leiden; tel.: 071-5274731;
e-mail:
Nauta@nhn.leidenuniv.nl .
Bezoek ook eens de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging:
http://www.sci.kun.nVmlf/nmv

.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/PADBEHBOS.htm

© STICHTING NATUURCENTRUM ROTTERDAM

WEBREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 05 januari 2018

Titel
PADDESTOELENBEHEER IN BOSSEN

Beschrijving

Trefwoorden