werk in uitvoering
  NATUURBESCHERMING
  NATUURGEBIEDEN
ROTTERDAMSE_PARKEN
 
   
 
Plaswijckpark
 
- NatuurCentruM RotterdaM -

Stichting Plaswijckpark
Ringdijk 20
3053 KS Rotterdam
http://www.plaswijckpark.nl
Openstelling: tegen betaling, dagelijks: 9-17 uur; 's zomers tot 21 uur.


Oorsponkelijke ingang: C.N.A. Looslaan 23.
Ontwerper: Th.J. Dinn, 1927, 1930.
Oppervlakte: 14 ha.
Stichtingsjaar: 1923.
Eigenaar: Stichting Plaswijckpark

Het Plaswijckpark ligt in het stadsdeel Hillegersberg, dat tot 1895 een zelfstandige, lommerrijke gemeente was, die via de in 1787 bestrate Hillegersbergse Straatweg verbonden was met de stad Rotterdam.

De Rotterdamse koopman en landbouwconsulent in Nederlands-Indië C.N.A Loos kocht er aan het begin van deze eeuw een stuk grond, waar hij als natuurliefhebber en filantroop een parkje stichtte. In 1914 werd de nabijgelegen villa van de familie De Kadt met de tuin aangekocht. In 1921 werd het gebied uitgebreid met zes hectare grond en kwam een verbinding met de gemeente Schiebroek tot stand.

In 1923 werd het park officieel geopend. In het landschappelijk vormgegeven parkje werd een kleine dierentuin ingericht met apen, vogels en kangoeroes. Ook werden er een kinderspeeltuin en een uitkijktoren gebouwd die uitzicht gaf over de Hillegersbergse plas. Het parkje bevatte alle ingrediënten voor een familiedagje uit aan het begin van deze eeuw. Er was zelfs een kleine doolhof, die in 1988 opnieuw werd ingeplant. Parallel aan dit landschappelijke gedeelte ligt een smal perceel, met daarop de fraaie formele tuin om een formele waterpartij met vaste plantenborders. Aan de plaskant wordt de tuin bekroond door twee Gunneras gigantea, de grootste in Europa voorkomende bladplant.

Achter de formele tuin ligt een rosarium, door Loos opgedragen aan de rozenliefhebber en voorzitter van de kwekersvereniging 'Nos Jungunt Rosae', A.F. des Tombes. Het ontwerp werd in 1930 gemaakt door de tuinarchitect Th. J. Dinn. De plattegrond, die in december 1930 gepubliceerd werd in het geïllustreerd weekblad 'Floralia', toont een gemengde stijl met een rechthoekig middendeel om een as met een waterbassin en landschappelijk lopende paden daaromheen. Er stonden oorspronkelijk meer dan honderd verschillende soorten klim-, stam- en struikrozen en een collectie figuratieve beelden. Bijzondere aandacht is geschonken aan de botanische rozensoorten.

Langs de buitenrand staan bloemdragende heesters, zoals sierkersen, sierappels en meidoorns. Een deel van het park was aanvankelijk als weidepark ingericht met pony's en een amfitheater. De beplanting rondom het amfitheater was in 1927 eveneens door Dinn ontworpen, maar tegenwoordig is er een nieuw restaurant op de plaats van het amfitheater gebouwd.

Het weidepark werd ingericht als verkeerstuin.
Aan de kleine plas, aan de Ringdijk, lag een speeltuin met een 'Chinees' theehuis, waar men waterfietsen kan huren. Het theehuis is inmiddels vervangen door een modern bouwsel, waarin een cafetaria is gevestigd.

Inmiddels is met behulp van de Stichting Volkskracht en de deelgemeente Hillegersberg het park ondergebracht in de Stichting Plaswijckpark. De doelstelling van C.N.A.Loos: "... een leuke en goedkope recreatie te bieden aan vooral de Rotterdamse bevolking" is nog onveranderd.

.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/PLASWIJC.htm

© StichtinG NatuurCentruM RotterdaM

WEBSITEREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2015

Titel
PLASWIJCKPARK, ROTTERDAM

Beschrijving

Trefwoorden