werk in uitvoering
  NATUURRECREATIE
  EXCURSIES
 
Excursieverslag 25-08-1990
Rhoonse en
Carnisse Grienden
 
- KNNV ROTTERDAM -
 
AANKONDIGING VERSLAG LITERATUUR WEBLINKS
         

.

.

.

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Excursieverslag 25-08-1990
Aankondiging /\
NaaR
BoVeN
 

.

Z

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Excursieverslag 25-08-1990
Verslag     /\
NaaR
BoVeN

door Miep Bergman

De Rhoonse en Carnisse Grienden zijn voor de meeste Rotterdams KNNV-(st)ers bekende terreinen. Ook dit jaar vonden er weer verschillende excursies plaats. Maar dat het eiland IJsselmonde nog zo'n mooi stukje natuur bezit was althans voor mij een verrassing. En dat op nog geen half uur fietsen van mijn huis verwijderd. ten oosten van Ridderkerk: Op zaterdagmorgen 25 augustus maakten we onder de deskundige leiding van de heer Dijksman een wandeling door dit gebied. dat de naam "De Gorzen" draagt.

Het ligt ingeklemd tussen De Noord en een in 1970 uitgegraven plas. De grond werd gebruikt voor de ophoging van de achter de plas gelegen Deltadijk. Al snel werd de plas een broed- en fourageergebied voor vele vogels. Vooral de vogels uit de Alblasserwaard vonden en vinden hier visrijk water. Enkele jaren later wilde men de plas dempen met de grond uit de te graven nieuwe Ridderkerkse haven. Gelukkig werd dit door de inzet van vele natuurliefhebbers voorkomen. Aanvankelijk broedden er ook Zwarte Sterns in de plas. Maar de laatste jaren wordt de druk op dit gebied groot, o.a. vissers en toerfietsers. Aan de overkant van de plas zagen we de ingang van een vleermuizentunnel, een initiatief van de Natuurvereniging Ridderkerk. De tunnel is aangelegd in een begroeide, voormalige vuilstort en had (helaas moet de verleden tijd worden gebruikt) een constante temperatuur van 10o C en een vochtigheid van 90%. De jeugd ontdekte de tunnel als plaats om te spelen, te bivakkeren en vuurtje te stoken. Voortdurend wordt het hek vernield. Het gevolg laat zich raden: tot nu toe geen vleermuizen. Men overweegt ernstig, om de Gorzen, inclusief de tunnel, beperkt toegankelijk te maken. Na een wandeling langs de plas doken we de grienden in. Het onderhoud, in handen van de Dordtse Sociale Werkplaats, vindt duidelijk niet altijd deskundig plaats. Voor het wilgenhout is geen bestemming en het wordt verbrand.

We ontmoetten nog veel bloeiende planten. Deze grienden vertoonden na de warme zomer minder uitdrogingsverschijnselen dan die aan de Oude Maas. De waterstand is hier vrij hoog en bij springtij en storm loopt het gebied nog wel eens onder water. De heer Dijksman bleek een goede verteller te zijn. Heel onderhoudend verklaarde hij de Nederlandse namen van verschillende planten en vertelde waarvoor ze gebruikt werden. We stonden stil bij Hennepnetel. Riet. Bitterzoet. Waterkruiskruid. Kattestaart. Moerasspirea. Vijfvingerkruid. Waterpeper. Akkermelkdistel, Koninginnekruid. de vruchten van de Gele lis, Groot heksenkruid, Glidkruid, Groot springzaad, Knopig helmkruid, Driedelig tandzaad, de Gewone en Grote of Aartsengelwortel, Hertsmunt, Moerasandoorn, Wilde hertram, Wolfspoot, Witte waterkers en Wilde reseda.

Het laatste deel van de wandeling ging over de dam, die in 1974 is aangelegd om bij extreem hoog water een te sterke stroming over haven en griend te voorkomen. Deze dijk wordt slechts eenmaal per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor is een grote rijkdom aan planten ontstaan. Ook nu, na het maaien, was er nog veel bloei van o.a. een Knoopkruid, Glad walstro, een Rolklaver, een Kaasjeskruid en Margrieten.

Aan het einde van de dijk zetten we ons in het gras. De heer Dijksman trakteerde ons op zelfgemaakt Brandnetelbier. Hij had beslist op een grotere opkomst gerekend, gezien het aantal bekertjes. Jammer beste lezer(es), dat u ontbrak. Ik hoop dat u nog eens op eigen gelegenheid dit mooie terrein gaat bezoeken. Voor u en de deelnemers aan de excursie zijn hierna de recepten van het Brandnetelbier en van Smeerwortelbeignets opgenomen.


Brandnetelbier
Men kan de brandnetels het beste in juni plukken. Bij het voort- schrijden van de zomer worden de bladeren taai en bitter van smaak. Het beste moment om te plukken is, als de jonge scheuten niet langer dan 5 tot 10 cm zijn. Pluk de hele scheuten af. Als u later in het jaar verzamelt alleen de toppen en de lichtgroene bladeren. Draag handschoenen. 100 brandnetelstengels met blad, 12 liter water, 1! kg suiker, 50 g wijnsteenzuur, 15 g gist. Kook de bladeren in 12 liter water gedurende 15 minuten. Laat ze uitlekken en voeg de suiker en het wijnsteenzuur toe aan het kookvocht. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen tot hij koud noch warm aanvoelt. Voeg de gist toe en roer alles goed dooreen. Dek vervolgens de pan met een kaasdoek af en laat het mengsel 24 uur staan. Verwijder het schuim. Doe het bier in flessen en sluit ze met kurken. Heel goed bruikbaar zijn beugelflessen van een bekend biermerk.


Smeerwortelbeignets
Pluk alleen de jonge bladeren. 100 g bloem. 1,5 dl lauw water, smeerwortelbladeren, 1 ei, snufje zout en cayennepeper, hete olie om te frituren.
Scheid dooier en eiwit. Zeef bloem en zout in een kom, voeg eidooier en water toe en meng alles met een houten lepel langzaam en goed door elkaar. Laat een poosje staan.
Klop het eiwit stijf en spatel dit door het beslag. Neem een kleine hoeveelheid smeerwortelbladeren, was ze en droog ze met keukenpapier. Doop ze in het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Voor het serveren bestrooien met cayennepeper.


.

/\
NaaR
BoVeN


Excursieverslag 25-08-1990
Literatuur /\
NaaR
BoVeN

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Excursieverslag 25-08-1990
Weblinks /\
NaaR
BoVeN

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/EXCVERSLAG25-08-1990.htm

© KNNV ROTTERDAM

Websiteontwerper

WEBSITEREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2020

Titel
EXCURSIEVERSLAG RHOONSE EN CARNISSE GRIENDEN 25-08-1990

Beschrijving

Trefwoorden