werk in uitvoering
  NATUURRECREATIE

  EXCURSIES
 
.
 
Excursieverslag 20-11-2004
Kralingse Bos
 
- KNNV ROTTERDAM -
 
    VERSLAG    
    KRALINGSE BOS    

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Excursieverslag 20-11-2004
Verslag /\
NaaR
BoVeN
 

De route ging vanaf de parkeerplaats links het bos in, naar de heemtiuin, vandaar naar de nestpaal tot ongeveer de parkeerplaats bij het hertenkamp en door het bos weer terug naar het vertrekpunt.

Het weer was uitstekend om te wandelen, grijze overdrijvende luchten, wind en zon. Het bos was prachtig.
Een hoogopgroeiende els met grote zaadproppen, die ter plaatse niet benoemd kon worden, bleek de Alnus cordata of Hartvormige els te zijn.

Na het Groot glaskruid werd onze aandacht getrokken door een Roodborst, die kennelijk gestoord werd bij het verorberen van een Regenworm en op een afstand van ongeveer een meter op een tak bleef wachten totdat wij zouden doorlopen. Toen dit niet snel genoeg gebeurde kwam hij of zij vlak voor onze voeten de worm verder opeten om vervolgens weer op zijn tak plaats te nemen en ons bleef observeren en wij hem. Een onverwachte ontmoeting met een standvogel of een wintergast, waarschijnlijk het laatste?
Verder langs een watergang waar een soort duinen zijn gecreëerd en de vraag opkwam of dit wel zo'n goed initiatief is o.m. vanwege de daar groeiende bomenrij.

In de heemtuin lukte het ons niet om de daar groeiende varens op naam te brengen, wel was de daar parasitair op Klimop goeiende Klimopbremraap bekend bij een deelnemer. De Stinkende gouwe werd o.a. herkend door het geel/oranje melksap, ook de truc van de plant om een voedselpakketje te plakken aan het zaad zodat de mieren het meenemen naar hun nest waardoor verspreiding plaatsvindt, kwam ter sprake.

Bij de nestpaal werd het inzaaien met daar niet thuishorende planten gezien als een gemiste kans om de natuur daar de ruimte te geven om zelf voor invulling te zorgen.

Op de terugweg bogen we ons over diverse mossoorten waarvan we helaas de namen niet kenden. Gelukkig zijn alle mossoorten van het Kralingse Bos geïnventariseerd, op naam gebracht en is de lijst verspreid.

Ook werd een lieveheersbeestje waargenomen dat zich genesteld had onder de hoed van een zwammetje, een van de deelnemers, die gespecialiseerd is in insecten, veronderstelde dat dit een Meeldauwlieveheersbeestje is.

Om 16.00 uur waren we terug op het beginpunt waar nog wat werd nagepraat o.m. over het gemis aan samenwerking tussen de diverse instellingen die zich met de natuur bezighouden.

.

/\
NaaR
BoVeN


Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/EXCVERSLAG20112004.htm

© KNNV ROTTERDAM

Websiteontwerper

WEBSITEREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2020

Titel
EXCURSIEVERSLAG KRALINGSE BOS 20-11-2004

Beschrijving

Trefwoorden