werk in uitvoering
  NATUURBESCHERMING   STADSBOMEN
BOMENVERORDENINGEN IN DE REGIO
 
   
 
Bomenverordening
Gemeente Barendrecht
 
NatuurCentruM ROTTERDAM

De regeling t.a.v. bomen is in de Algemen Plaatselijke Verordening vastgelegd.

TOELICHTING APV-TEKSTEN    
HOE KAN IK DE KAP VAN EEN STRAATBOOM VERHINDEREN
KAPAANVRAGEN BOMENLIJST MODELVERORDENING BOSWET
KAPVERGUNNINGEN INFO GEMEENTE PLANTENZIEKTENWET  
BEZWAARSCHRIFTEN-COMMISSIE  

.

.

.

.

.

.

/\
NaaR
BoVeN


Bomenverordening Gemeente Barendrecht
Toelichting

De volgende teksten ontvingen we op 3 maart 2002 van de Gemeente.

Binnen de gemeente Barendrecht is het verboden om zonder vergunning van burgemeester en wethouders een houtopstand te vellen of te doen vellen.
Dit verbod geldt niet voor:
- bomen met een stamdiameter kleiner dan 0,12 meter (stamomtrek kleiner dan 0,38 meter,) gemeten op 1 meter hoogte vanaf de voet van de boom;
- wegbeplanting en eenrijige beplantingen op of langs landbouwgronden, beide voor zover bestaande uit populieren of wilgen, tenzij deze zijn geknot;
- vruchtbomen en windschermen om boomgaarden;
- fijnsparren, niet ouder dan twaalf jaar, bestemd om te dienen als kerstbomen en geteeld op daarvoor in het bijzonder bestemde terreinen;
- kweekgoed;
- houtopstand, die bij wijze van dunning moet worden geveld;
- houtopstand die deel uitmaakt van als zodanig bij het Bosschap geregistereerde bosbouwondernemeningen en niet gelegen is binnen een bebouwde kom, tenzij de houtopstand een zelfstandige eenheid vormt en ofwel geen grotere oppervlakte beslaat dan 10 are, ofwel ingeval van rijbeplanting, gerekend over het totale aantal rijen, niet meer bomen omvat dan 20;
- houtopstand die moet worden geveld krachtens de Plantenziektewet of krachtens een aanschrijving op last van burgemeester en wethouders.

Voor het kappen van bomen binnen de gemeente Barendrecht moet dus een kapvergunning aangevraagd worden. De vergunning moet worden aangevraagd door of namens dan wel met toestemming van degene die krachtens zakelijk recht of door degene die krachtens publiekrechtelijke bevoegdheid gerechtig is over de houtopstand te beschikken. Een formulier voor het aanvragen van een kapvergunning is te verkrijgen op het gemeentehuis en op beide locaties van openbare werken van de gemeente Barendrecht. Genoemde formulieren dienen volledig ingevuld en ondertekend geretourneerd te worden.

Vervolgens wordt de ingediende aanvraag ingeboekt en neemt de daarvoor verantwoordelijke ambtenaar de kapvergunning in behandeling.
Daarna wordt de boom waarvoor een kapvergunning is aangevraagd, bekeken door de betreffen de ambtenaar. Hierbij wordt gelet op:
- de functie die de boom vervult (beeldbepalend e.d.);
- de sierwaarde van de boom;
- de mate van overlast voor de aanvrager (indien door aanvrager is aangegeven);
- kwaliteit van de boom (is de boom aangetast door ziektes, schimmels e.d.);
- de urgentie van de uit te voeren plannen (VINEX-locatie.)

Als betreffend ambtenaar van mening is dat de aanvraag verleend kan worden, dient dit middels een advies aan het college van B& W voorgelegd te worden. Het college van B& W is bevoegd de kapvergunning, conform artikel 4.5.2. van de APV, te verlenen. De besluit- en ondertekeningsbevoegdheid is gemandateerd aan de senior Beleidsmedewerker Groen, binnen de voorschriften van hoofdstuk 4, afdeling 5 van de APV. Aanvragen die niet gehonoreerd worden, of onder voorwaarden (zoals herplantplicht) worden verleend, worden ter besluitvorming aan het college van B&W aangeboden. Kapvergunningen die gevoelig liggen bij de bewoners van de gemeente Barendrecht (meestal aangevraagd door de gemeente Barendrecht zelf, in verband met reconstructies e.d.) worden eveneens aan B&W voorgelegd.

Aan het verlenen van de kapvergunning kunnen een aantal eisen gesteld worden, nl.:
- Kapvergunning toewijzen onder vermelding dat niet eerder dan 6 weken na het verlenen van de vergunning, met de werkzaamheden mag worden begonnen (een en ander naar aanleiding van het publiceren van de te verlenen vergunning en de eventuele behandeling van inkomend bezwaar.);
- Op het werk dient de kapvergunning aanwezig te zijn;
- Herplantplicht opleggen onder voorwaarden.

Indien een houtopstand waarop het verbod tot vellen van toepassing is, zonder vergunning van burgemeester en wethouders is geveld, dan wel op andere wijze teniet is gedaan, kunnen burgemeester en wethouders aan de zakelijke gerechtigde van de grond waarop zich de houtopstand bevond dan wel aan degene die uit anderen hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen te herbeplanten overeenkomstig de door hen te geven aanwijzingen (soort e.d.) binnen een door hen te stellen termijn (binnen één jaar na het schrijven.) Indien de houtopstand na aanplant niet is aangeslagen, dient deze telkens vervangen te worden door een nieuwexemplaar. Deze inboetplicht dient telkens binnen één jaar te geschieden.

Alle verleende kapvergunningen worden gepubliceerd op de info-pagina van de gemeente Barendrecht in het weekblad "de Schakel." Bewoners kunnen bezwaar aantekenen tegen het verlenen van een bepaalde kapvergunning. Het ingekomen bezwaar zal tijdens een hoorzitting gehouden worden bij de commissie voor bezwaar- en beroepschriften. Na de argumenten van beide partijen gehoord te hebben, geeft de commissie een oordeel welke als advies dient voor het college van B&W. Het college kan afhankelijk van de situatie het besluit in heroverweging nemen. Tegen de uitslag van het besluit kan beroep aangetekend worden bij de rechtbank.

.

/\
NaaR
BoVeN


Bomenverordening Gemeente Barendrecht
APV-Teksten

De volgende teksten ontvingen we .... 2002 van de Gemeente.

-----

.

.

/\
NaaR
BoVeN


.Vragen, correcties, aanvullingen of tips ontvangen wij graag per E-MAIL.

/BVBARENDRECHT.htm

© StichtinG NatuurCentruM RotterdaM

Websiteontwerper

WEBREDACTIE

Voor het laatst bijgewerkt op 05 januari 2018

Titel
BOMENVERORDENING GEMEENTE BARENDECHT

Beschrijving

Trefwoorden: